De popquiz van 29 november 2015

DE POPQUIZ  VAN 29 NOVEMBER 2015

Een paar maanden geleden hebben Appie, Harry en Jeroen besloten om een popquiz te gaan organiseren. Ze zijn allen veel met muziek bezig en Harry heeft al es vaker een popquiz georganiseerd.
Het is de bedoeling dat de deelnemers koppels van twee vormen om zo te proberen de prijs en Eeuwige Roem te winnen. Vooral door dat laatste hopen de organisatoren op een grote opkomst.

Voor deze gelegenheid zal Jeroen een en ander eventjes in een digitaal vaatje gieten, zodat de quiz via een scherm kan worden gepresenteerd met Power Point.  Dat gieten in een digitaal vaatje kostte Jeroen al met al een uurtje of zestig en dan heb ik het nog niet eens over het bedenken van alle vragen.  Het werd dusdanig gecompliceerd dat Appie op zijn eigen vragen niet eens meer de antwoorden wist…
Ik begin bang te worden dat we het gezegde ‘We zijn aan de goden overgeleverd’ na de quiz gaan veranderen in ‘WAREN we maar aan de goden overgeleverd! ‘
Hoe dan ook: hulde voor de Appie, Harry en Jeroen.

Chantal vraagt mij om met haar een duo te vormen. De gedachte erachter is dat ik wel wat van vroeger weet en Chantal van het nú. Ik vind het een prima idee. Chantal en ik verschillen nogal in leeftijd waardoor ons totale aantal jaren waarin we bewust met muziek bezig zijn (geweest) groter wordt. Ook onze smaken komen lang niet altijd overeen.  Nou kan dat bij mij natuurlijk al gauw, aangezien ik me de laatste decennia voornamelijk bezig houd met de bovenbouw van de garagerock, het ettertje van de popmuziek dat nog altijd weigert volwassen te worden. Natuurlijk houdt Chantal op dat gebied ook van Neerlands trots Claw Boys Claw en vindt ze ook The Cramps (1976-2009, toen de zanger overleed omdat zijn aorta ‘ontplofte’) niet verkeerd. Maar daarnaast is ze veel breder georiënteerd dan ik. Ik zeg wel es: ik weet heel veel van heel weinig (garagerock) en hoop dat er nog es een dag komt dat ik alles weet van niets!

In de weken die erop volgen bedenk ik wat namen voor ons gelegenheidsduo: Jong & Verlegen (…) of Jong & Belegen (?), maar Chantal komt met een betere, namelijk 22-11,  onze geboortedata.
De weken voor de popquiz wordt er vaak over gesproken binnen de club. Op allerlei manieren wordt geprobeerd vragen te ontfutselen bij de organisatoren. Die springen elke keer op tilt. Nee, bij de Nederlandsche Bank kom je makkelijker binnen.

Uiteindelijk is het dan zondagmiddag 29 november en zitten we met z’n allen in het clubhuis. Er zijn twintig koppels plus nog wat publiek. Na een poosje zoeken de duo’s een tafeltje op.  De spanning stijgt. Jeroen zit op het podium achter de knoppen en vraagt: “Mag het licht uit?” Wij: “Da’s een liedje van De Dijk!!!” Zo de eerste punten zijn binnen. Maar helaas, Jeroen wil gewoon graag dat Greet, die achter de bar staat, het licht boven het podium uit doet.

De quiz bestaat uit twee delen. Wij vinden  het eerste deel makkelijker dan het tweede. Het probleem van garagerock bij een popquiz is dat er natuurlijk niet veel vragen over zullen komen, omdat het maar een kleine stroming is binnen de popmuziek. Gelukkig komt er een vraag over Claw Boys Claw met het nummer Locomotive Breath, een cover van Jethro Tull, zodat ik dat punt in ieder geval scoor.
Harry zou overigens na de quiz heel terecht opmerken: “Het is wel iets meer dan een cover.”

Ans & Arie zijn ook een duo. Eerst wilde Arie alleen meedoen onder het motto: “Dan hoef ik de prijs met niemand te delen!”… Ja, lef heeft Arie wel. Als het album ‘One Step Beyond’ van Madness wordt getoond in Lego-poppetjes, fluistert Arie tegen Ans: “Dat zijn de Jackson Five.” Ans: “Dat kan niet Arie, het zijn er zes!” Arie: “Dan zijn het The Jackson Six”…
En dan te bedenken dat de jury alle antwoorden serieus moet beoordelen. Tena Lady lijkt mij geen overbodige luxe…

Er komt een foto op het scherm van een jong ventje met rood haar en een brilletje op. Ik denk dat is euuhhh, euhhhh, euhhhh… De vragen gaan door, maar dat mannetje met dat rode haar blijft maar in mijn hoofd rondspoken. Opeens PLOEP Elton John. Hèhè eindelijk. Na afloop leveren we ons formulier in en laat Jeroen de goede antwoorden voorbij komen op het scherm. Het is niet Elton John maar Ed Sheeran. Nóóit van gehoord!

Ook is er de vraag: welke Ierse band heeft zich vernoemd naar een spionagevliegtuig? Meteen kom ik op B-52’s. Achter mij hoor ik voorzitter Willem zeggen (een oud-militair, realiseer ik mij terwijl ik dit opschrijf): “Dat was een makkie.” Waarop ik nog denk, nee het was geen makkie, het waren de B-52’s, inmiddels al weer vergeten dat het ging om een spionagevliegtuig en niet om een bommenwerper (B52). Bovendien denk ik bij U2 aan het fonetische you too.

Bij een vraag vul ik op het formulier voor de tweede keer als antwoord in Jan Boezeroen. Nadat we het formulier hebben ingeleverd realiseer ik me dat twee keer Jan Boezeroen in één quiz statistisch gezien wel erg veel is… Dat klopt dus ook als een bus, want later blijkt dat de tweede keer André Hazes het goede antwoord was. Raar, Hazes is zo herkenbaar, maar toch gaat het mis. En zo gaat het veel vaker.
Wat mij ook nogal es is overkomen. Je hoort een nummer uit de heavy metalhoek waar ik weinig mee heb en dan is het van: Black Sabbath, Deep Purple, Uriah Heep, AC/DC, Guns and Roses enz. Je weet; een van hen is het, maar welke!!!

Nadat de popquiz is afgelopen gaat de jury aan de grote tafel zitten en de formulieren nakijken. De spanning stijgt met de minuut. Nadat de jury alle formulieren heeft beoordeeld komt de uitslag. Ans en Arie winnen de poedelprijs met iets van 50 punten. Chantal en ik winnen met 209. Bert & Bram hebben er slechts eentje minder, 208!
Frappant is dat de broers Bert & Bram heel hoog eindigen. Je moet je daarbij realiseren dat ze van ongeveer dezelfde leeftijd zijn met ongeveer dezelfde muziekvoorkeuren. Ik hoop dan ook dat het verboden wordt om volgend jaar andere duo’s te vormen dan dit jaar. Want als Bert & Bram elk een andere partner gaan zoeken kunnen Chantal en ik het wel schudden…

Alles achteraf overziend ben ik van mening dat Chantal zonder mij in de top vijf was beland. Maar door ons gouden duo werden we dus eerste. Ja, die paar goede antwoorden van mij tellen dus wel ter dege! We winnen een CD-bon van Plato en vooral Eeuwige Roem! Zo fijn!

Dit bericht is geplaatst in Harley-Davidson (34). Bookmark de permalink.