De Efteling


Inleiding
Jaren geleden stuurde ik aan Bennie, een clublid, onderstaande brief. Ik had eerst bij de Efteling informatie opgevraagd en bezat zodoende een envelop en een folder van de Efteling. Waarom Bennie? Nou, Bennie loopt altijd op klompen en heeft een puntbaard. Vandaar…

 

 

De Efteling bv,
Europalaan 1,
Postbus18,
5170 AA  Kaatsheuvel,

Kaatsheuvel, 7 januari 1998

Geachte heer Xxxxxx,

Ongetwijfeld zal onze naam u niet vreemd in de oren klinken en wellicht bent u zelfs één of meerdere keren bij ons te gast geweest en heeft u onze attracties bewonderd. In het kader daarvan vragen wij dan ook uw serieuze aandacht.

Om tot de top van Europa te blijven is het nodig om elk jaar nieuwe attracties te creëren voor onze bezoekers. Sommige daarvan zijn educatief van aard, andere enkel voor vermaak. Gelet op de hoge kwaliteitseisen die wij aan onze attracties stellen is het geen eenvoudige klus om telkens de juiste medewerkers te selecteren die onze attracties uitvoeren. Lang niet iedereen komt daarvoor in aanmerking, dat zult u begrijpen. Onze concurrentie schakelt daarbij vaak castingbureaus in. Wij niet. Als geen ander weten wij namelijk wat onze gasten wensen. Dus voelen wij beter aan dan wie ook welke mensen geschikt zouden kunnen zijn. Eventuele kandidaten moeten zich namelijk ook thuis voelen in de tradities van onze ‘Efteling-familie’.

U zult zich inmiddels wellicht afvragen waarom wij deze brief juist tot ú richten. Welnu, er is het volgende gaande. Al enige maanden zijn wij naarstig op zoek naar mensen die in onze nieuwe topattractie voor het volgend seizoen een rol kunnen spelen. Toen een van onze medewerksters hierover elders in het land een bespreking had gevoerd met enkele hoofdsponsors en weer terug reed naar huis, zag zij u bij een benzinepompstation in de buurt van Raalte. Op slag werd zij getroffen door uw uitstraling. Helaas was u alweer vertrokken voor zij u kon aanspreken, naar het schijnt op een bijzonder mooie Harley Davidson. Toen wij daarna contact hadden met de VVV te Raalte bleek al snel dat het om u moest gaan.

Onze medewerkster is zodanig van uw uitstraling overtuigd dat wij van verdere selectierondes afzien en u vragen mee te spelen in onze nieuwe topattractie. Het is een toneelstuk, gebaseerd op het wereldberoemde boek ‘Animal farm’ van de Engelse schrijver George Orwell (1903-1950) en heeft een ontspannend educatief karakter voor kinderen. In plaats van dieren zullen in onze uitvoering de sprookjesfiguren van de Efteling de rollen spelen. Het toneelstuk zal gaan heten: ‘Gelijke kabouters, gelijke puntbaarden’. Gedurende de zomer van 1998 zal het één week worden opgevoerd door mensen (daarna zal een geautomatiseerde versie het toneelstuk voortzetten in de vorm van een poppenspel). Een keur van nationale en internationale artiesten zullen daarin spraakmakende rollen vervullen. Bij de première zullen de nationale en internationale pers, alsmede diverse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn.
De rol welke wij voor u in gedachten hebben is die van Hoofdkabouter. Een korte toelichting lijkt mij daarbij gewenst. In het toneelstuk spelen in totaal 312 mensen een rol. De sector Kabouters bestaat uit 52 gewone kabouters, 14 tuinkabouters, 12 superkabouters, 23 kantelkabouters, 12 boutkabouters en 1 hoofdkabouter. U begrijpt, het is een rol van grote importantie, doch veel acteertalent is er niet voor nodig is. Van groot belang is uw uitstraling en die is volgens onze medewerkster excellent. De hoofdkabouter heeft namelijk een toezichthoudende rol, waarbij uitstraling erg belangrijk is. U zult daarbij voornamelijk in boeddha-zithouding op het terras van café de Schapeteek uw rol spelen.

Wij hopen dat u geïnteresseerd bent in de aangeboden rol van Hoofdkabouter. Binnenkort zal ik contact met u opnemen. Mocht u geïnteresseerd zijn dan hoor ik dat graag, waarna ik uw gage met u zal doornemen. Gedeeltelijke uitbetaling in natura behoort tot de mogelijkheden (toegangskaartjes voor de Efteling, Efteling-klompen, Kabouterbier, Eftelingjacks etc.).

Ik hoop u vooralsnog voldoende te hebben ingelicht. Tot slot wens ik u nog een voorspoedig 1998..

Hoogachtend,

 

Tim Roomkes
(Casting Director)

PS: De bijgevoegde brochure heb ik bijgesloten om u een indruk te geven van het soort brochure dat momenteel in ontwikkeling is voor het toneelstuk ‘Gelijke kabouters, gelijke puntbaarden’.

Dit bericht is geplaatst in Varia (4). Bookmark de permalink.