Remmenreiniger


Remmenreiniger! Welke Harley-rijder is er niet groot mee geworden? In een inmiddels meer dan grijs verleden zag ik het spul voor het eerst bij de nestor. In zijn werkplaats spoot hij er kwistig een vieze cilinder mee schoon of loste er een vlek op de vloer mee op. Fijn spul. En altijd meerdere bussen binnen handbereik. Nee, van misgrijpen houdt Don Bob niet.

Ook ik heb ook een voorraadje remmenreiniger. In de garage staat een bus bij de afdeling chemische producten. De afdeling waar je vooral bussen aantreft waarop oranje vierkantjes staan met daarin een doodshoofd, een grote vlam, een zwart kruis of een dode boom met ernaast een dode vis. Kortom, bussen waarvan je zeker weet dat ze datgene doen wat ze je in de winkel beloofden.

Op het deksel van de bus remmenreiniger die in de garage staat heb ik met viltstift het woord ‘zolder’ geschreven, zodat ik weet dat er nog een nieuwe bus op zolder staat als de oude leeg is. Anders denk je na het laatste straaltje remmenreiniger dat je zonder zit, terwijl op zolder nog een nestje spuitbussen staat te popelen om helemaal los te gaan!

Op de bus staat het woord remmenreiniger in maar liefst vier talen. In het Nederlands, in het Frans (Nettoie-freins), in het Duits (Bremsenreiniger) en in het Engels (Brake cleaner). Toch heeft de fabrikant er voor de zekerheid ook nog een tekening van een schijfrem met remklauw op gezet. Ik denk dat hij dat speciaal gedaan heeft voor de mensen die van plaatjes houden en om nog es te benadrukken dat je met deze bus remmen reinigt. Dus je zou verwachten dat iedereen weet waar de bus voor is, namelijk … Precies!

Maar wat is nu het rare: ik heb zelden iemand remmenreiniger zien gebruiken om remschijven mee te reinigen. Het wordt bijkans overal voor gebruikt, behalve voor het reinigen van remmen. Zou de producent zich wel eens hebben afgevraagd hoe het toch kan dat-ie zoveel van die bussen verkoopt? Als al die remmenreiniger voor vette remschijven zou worden gebruikt, dan zou dat betekenen dat er ik weet niet hoeveel auto’s, motoren en brommers zijn die gerepareerd moeten worden omdat er vette meuk op de remschijven lekt. Nee, zoveel remschijven zijn er niet.

Als de producent marktonderzoek zou laten doen waar het zoal voor gebruikt wordt zou hij van de ene verbazing in de andere vallen… Hij zou erachter komen dat veel gebruikers niet eens weten wat een remschijf is, maar het gewoon gebruiken om iets vettigs schoon te maken. Bijvoorbeeld een gasfornuis of bierglazen… Volgens mij wordt het door de echte diehards ook gebruikt om contactlenzen mee schoon te maken… Dat laatste is dan wel weer logisch want de oliespatten die je op je contactlenzen krijgt als je met een groepje Harley-rijders op pad gaat krijg je er anders niet af…

Dit bericht is geplaatst in Harley-Davidson (34). Bookmark de permalink.